Diskteknik

 

 

Skrovlig yta på tallrikar kan vara rent med det kan ha bränt fast protein, äggviteämnen eller kolhydrater.

 

·        Man måste ha koll på diskmaskinens temperatur.

·        Diskmedel för restaurang är extremt frätande och kan fräta hål i huden.

·        Om ni har fått okoncentrerad diskmedel skölj bort det genast.

·        Byt ej ut maskindiskmedlet mot vanligt handdiskmedel.

·        Alla hjälper till med disken.

·        Diska ej aluminium kastruller, klarar ej maskin diskmedlet. De fräter sönder.

·        Aluminium kastruller leder bra värme.

·        Rostfria bestick skall läggas i blötmedel.

 

 

Material

  • Aluminium är svårt att  göra rent, kan bli bukligt.
  • Grov diskmaskin (sundsvalls sjukhus storkök) kulorna kommer ut och rengör med vatten t.ex. bleck.
  • Använd rostfritt det är tåligt.
  • Plast ej repigt, mycket temperatur känsligt
  • Porslin, ej flisigt på kanter, glasyren ska vara hel annars är det svårt att göra rent. Kan få bakterier in.
  • Glas. Kantstöta –ej farligt, gästerna kan göra sig illa ,det ser inte bra ut. Härdatglas sprängs om det går sönder, fast det är mycket tåligt glas. Glasbitarna kan tränga in i huden. Glasen är gjorda av sand och bräns i höga temperaturer i en speciell ugn.

 

Rengöring av diskmaskiner

 

Det slarvas mycket med att göra rent diskmaskinen. Man bör göra rent den 4-5 ggr per dag om det är mycket smutsig disk. Diskarmarna måste plockas isär och rengöras även silen. Det finns diskmaskiner som känner av hur skitit vatten är.

 

Viktigt! Förskölj ej med för varmt vatten, det få vara max 40 grader annars bränns protein, äggviteämnen eller kolhydrater fast.

 

Smuts disk skall ej blandas med rent disk. Ställ aldrig ren disk på golvet.

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0