Fiskgratäng med citronsås 30 portioner
4.2 kg fiskfilé
1500gr bladspenat
2 msk muskot
2 msk salt
Gratängsås
140 gr vetemjöl
1,4 l mjölk
1,4 l fiskbuljong
4 msk citronsaft
Tillagning
1. Tina spenaten och lägg den i en osmord form eller kantin. Krydda spenaten med muskot. Lägg fisken ovanpå och salta.
2. Rör ut vetemjölet i lite kall mjölk. Koka upp buljongen och resten av mjölken. Vispa ner redningen och låt det koka i 5 minuter.
3. Smaksätt med citronsaft och häll över fisken.
4. Gratinera i ugn. Konvektionsugn 20- 25 minuter 175 grader. Stekugn 20-25 minuter , 225 grader
Gott potatismos
Tillagningstid 21- 50 minuter
7,5 kg potatis av mjöligsort
1,5dl salt
15 L mjölk
muskotnöt (malen)
1. skala potatisen och dela den i mindre bitar. Låt koka i saltat vatten. Använd en rostfri gryta så du kan mosa potatisen direkt i den.
2. slå av vatten och ångan av potatisen. Tillsätt mjölken och koka upp. Vispa eller stött sönder potatisen. Tillsätt smör ock kryddor och vispa potatisen fluffigt.