Valborgsmässoafton

ja ha idag blir nog många ungdomar på fylla. Håll inte på med smällare när ni är fulla.Om ni inte vill hamna på sjukhus! Var får ni ungdomar alkohol ifrån?(Ni som är ej myndiga). Ni kan ha roligt utan alkohol. Annordna en grillfest utan alkohol. Det kommer även att vara valborgsbrasor iår igen i Härnösand. Jag tycker att sånt är inget att se.

Vem åker ur bigbrother i ikväll?

Denna vecka står det mellan Amandus,Hanna J, Tenny. Jag är mest less på Tenny och hans sjukdomar.. Vi får se vem som åker ikväll.  Brukar vara tyvärr en tjej som åker när det är killar med i nomineringen. Hoppas på att det blir Tenny!

STÖD LOKALA KATTHEM/DJURHEM

Jag tycker att ni ska börja stöda era lokala katthem. Ni gör en god gärning. Tänk ni kanske kan rädda ett eller flera kattliv eller annat djur. Ni som bor i härnösand ska stödja öbackas djurhem se länken här: http://www.obackadjurhem.se/index.php?option=com_content&view=article&id=50&Itemid=58
Djuren har rätt att få leva ett tryggt och väl mående liv. Djuren måste få ett hem och få veta att de är värda sitt liv. Vem ska jaga era möss och råttor om inte finns en katt som tar dessa.....

äntligen fredag

ja, nu är det fredag och snart helg. Vi har haft pissvänder några dagar nu. regn och dimma. Inget väder för kissar speciellt det har jag märkt på föräldrarnas katt-Tiger. Tiger gillar mig mest. Jag bor fortfarande hemma. Vem kan slå mig det här - jag är 35 år och bor hemma. Är arbetslös . Ja vad gör man. Billigare att bo hos dem. Det går bra. Jag har eget rum.

rattfylleri och knarkpåverkad i härnösand

Det står nästan varje dag står dwet i tidningen TÅ-allehanda  att polisen har tagit rattfulla och drogpåverkade folk. Värst är ju om oskyldiga kommer i mellan dessa. Jag tror att de inte förstår vilken skada de gör när de tar bilen. Det verkar vara mycket knark och alkohol i omlopp i Härnösand. Hur kan dessa personer hamna på vägarna ? Polisen och sociala borde ha sett många knarkare och alkoholister genom åren. Varför söker de inte hjälpa dessa personer till vita liv?De borde sätta mer fokus för att förhindra att de sätter sig i en bil och deras drog/alkohol problem. De borde göra en kampanj för att hjälpa dessa.

Dollarstore

Vi i härnösand har en lite butik-dollarstore. Butiken är väldigt varmt när det är sommaren. Hoppas att de får mark och bygga en ny affär det behöver vi härnösand och personalen som jobbar på dollarstore. På sommaren är det bastu i den här butiken. Det finns mycket fina grejor där mellan 10,20,30,40,50,100,200,300kr. Rolig och trevlig affär att gå in där. Trångt är det men vi härnösandsbor är vana vid det.

Bigboy

Bigboys hamburgare är den godaste som finns i Härnösand. Dip såserna de gör är jätte goda. Tyvärr har de lite folk visa dagar. Jag tycker faktiskt det är skönt. en inte för restaurangen är det bra. Lite småbarn. Alla familjer gå till Mcdonalds. Inga bra hamburgare. Torrbollar som kan användas till hockeyspel.


uppdatering av bilen igen

Försäkringsbolaget betalar skadorna och vi får tillbaka bilen under nästa vecka. Behöver bara betala självrisken på ca 2000kr. Ja kul för far min. Hoppas nu att bilen ska gå igenom besiktningen. Jag har aldrig åkt i bilen eller inte min mor heller. Jag har inget körkort. Jag cyklar eller tar bussen in till stan. Bor ca 5 km från Härnösand. Söder om stan. Frölands området.

Uppdatering om bilen

Det var bara bakrutan som hade slagit sönder och låset där man startar bilen var uppbryten. Instrumentbrädet blev sönder. Det hela handlade om bilstöld. Se om försäkringsbolaget betalar det eller löser in bilen. Det är ju en gammal bil-16 år SAAB . Första rapporterna jag fick av mor lät det som hela bilen hade blivit sönder slagen. Vi får se vad som häder med bilen! Jag läste på polisens hemsida så är det inte första SAAB som har åkt på bli delvis sönderslagen i Enköping. De verkar gilla göra sönder SAAB bilar där...Men det är ju bilägaren som får betala deras våg- självrisken på försäkringsbolag. Det borde ju tjuven/tjuvarna få stå för (om de blir haffade).

Fars bil totalförstördes i Enköping

Rättelse: Fel stad utpekades . Min mor trodde det var stockholm men det var enköping. Min far ägde en SAAB 9000 årsmodell 1996 rödbil som under natten till idag blev helt sönderslagen i enköping. Någon såg rött när de såg bilen. Min bror lånade bilen för att köra ur reningsystemmet för att bilen skulle kanske gå igenom besiktningen. ja ha nu blev bilen till skrot. . Slå vad om att det var en knarkare som fick ett spel och såg den röda bilen. Bilen innan händelsen var jätte fin att köra. Tur att inte min bror kom precis när de började "misshandla" bilen det kunde ju ha  gått illa då. Vem vet om idoten kunde ha börjat på min bror. Bilen kan man alltid ersätta men ett människoliv går inte att ersättas.Enköping bor min bror flickvän och de är sambo

Solen lyser

Idag- Söndag är det soligt och lite värme har kommit till Härnösand. Nästan allt snö har smält bort men utanför stan finns det några fläckar snö här och var. Hoppas att våren är här!

Diskteknik

 

 

Skrovlig yta på tallrikar kan vara rent med det kan ha bränt fast protein, äggviteämnen eller kolhydrater.

 

·        Man måste ha koll på diskmaskinens temperatur.

·        Diskmedel för restaurang är extremt frätande och kan fräta hål i huden.

·        Om ni har fått okoncentrerad diskmedel skölj bort det genast.

·        Byt ej ut maskindiskmedlet mot vanligt handdiskmedel.

·        Alla hjälper till med disken.

·        Diska ej aluminium kastruller, klarar ej maskin diskmedlet. De fräter sönder.

·        Aluminium kastruller leder bra värme.

·        Rostfria bestick skall läggas i blötmedel.

 

 

Material

  • Aluminium är svårt att  göra rent, kan bli bukligt.
  • Grov diskmaskin (sundsvalls sjukhus storkök) kulorna kommer ut och rengör med vatten t.ex. bleck.
  • Använd rostfritt det är tåligt.
  • Plast ej repigt, mycket temperatur känsligt
  • Porslin, ej flisigt på kanter, glasyren ska vara hel annars är det svårt att göra rent. Kan få bakterier in.
  • Glas. Kantstöta –ej farligt, gästerna kan göra sig illa ,det ser inte bra ut. Härdatglas sprängs om det går sönder, fast det är mycket tåligt glas. Glasbitarna kan tränga in i huden. Glasen är gjorda av sand och bräns i höga temperaturer i en speciell ugn.

 

Rengöring av diskmaskiner

 

Det slarvas mycket med att göra rent diskmaskinen. Man bör göra rent den 4-5 ggr per dag om det är mycket smutsig disk. Diskarmarna måste plockas isär och rengöras även silen. Det finns diskmaskiner som känner av hur skitit vatten är.

 

Viktigt! Förskölj ej med för varmt vatten, det få vara max 40 grader annars bränns protein, äggviteämnen eller kolhydrater fast.

 

Smuts disk skall ej blandas med rent disk. Ställ aldrig ren disk på golvet.

 

 

 


Hygien inom köket/matlagning

Håll rent i köket

 

  • Lagerlokal
  • Kyl och frysutrymmet
  • Beredningsutrymmen
  • Tag eller plocka omedelbart upp efter dig när du tappar eller spiller
  • Håll arbetsbänkarna rena

 

 

Alla redskap skall vara väl rengjorda

 

  • Var särskilt noga med att rengöra knivar och skärbrädor
  • Använd olika skärbrädor till olika råvaror
  • Byt disktrasor dagligen

 

 

Hantera livsmedel rätt!

  • Använd aldrig  skadade eller gamla livsmedel till matlagning
  • Försvara ömtåliga livsmedel i kyla, under + 4 grader
  • Tillåt aldrig temperaturen i livsmedlen överskrida den som gäller för varan, t.ex. – 18 grader för djupfryst

 

Förvara/ hantera följande varor helt åtskilda

 

·        Mjölk och mjölk produkter

·        Kött råvaror

·        Fisk råvaror

·        Grönsaker, rotfrukter och potatis

·        Skölj råa grönsaker väl innan tillagning

 

Upptining av frysta varor

 

·        Tina djupt frysta varor långsamt, helst i upptiningsrum.

·        Använd tinade varor inom 24 timmar

 

Upphetta tillräckligt vid tillagning

 

  • Var speciellt uppmärksam vid tillagning av malet kött
  • Vid temperatur av lägsta + 70 grader dör de flesta bakterier och virus

 

Färdig mat som ej serveras omedelbart

 

  • Skall varmhållas vid en lägsta temperatur av + 60 grader.
  • Skall inte varmhållas i mer än 2 timmar
  • Livsmedlet skall avslagna snabbt
  • Använd låga och vida kärl
  • Använd nedkylningsrum, vattenbad  eller rinnande kallt vatten
  • Avsvalningen bör ta max 2 timmar
  • Vid + 70 grader skall maten placeras i kyla
  • Färdiglagade rätter skall  återuppvärmas till minst + 70 grader i minst 5 minuter.
  • Rester skall snabbt avkylas max 2 timmar
  • Rester skall användas inom 24 timmar
  • Blanda aldrig rester med nylagad mat

 


Personlighygien-Egenkontroll- Konserveringsmetoder -inom kök

 

-         Händer skall tvättas noga efter varje arbetsmoment

-         OBS! man är ej säker med handskar, byt  handskar regelbundet. Tvätta händerna efter varje byte.

-         Inga ringar , armbandsur

-         Inget nagellack, kan splittras sönder och hamna i maten. Bakterier kan samlas , ej genomskinligt

-         Tvätta en bit upp , mellan fingrarna glöm inte tummen, naglarna korta och rena, hela nagelband.

-         Ej tvålklossar bara från pump.

-         Torka endast med engångspapper= samma papper att dra åt kranen.

-         Städa handfatet, tvålpump, kran varje dag

 

 

TOAN

 

-         Häng upp förklädet före toabesök helst i köket

-         Tvätta händerna på toabesök

-         Tvätta händerna igen efter toan i köket

 

Handeksem (vanligt hos kockar)

 

-         Använd en bra tvål , neutralt ph

-         Torka händerna torra mellan åt

-         Var ej blött händerna

-         Bra kräm för att smörja händerna

-         Tänk på inte att smörja händerna på jobbet

-         Vattenallergi eller annan allergi

-         Mer mottaglig till allergier

 

Disk

 

-         Tvätta händerna om man plockar med ren disk

-         Gula handskar används ofta ,gör rent dem efter användning

-         tänk på att fukt kan komma in ändå

-         sår använd handskar

 

Nysningar och hostningar

-         kupa händerna över näsan, tvätta händerna efter åt.

-         Ej i armvecket samlas mycket bakterier

 

 

Konserveringsmetoder

 

Bensoesyra är en naturlig konservering som finns i både lingon och hjortron. Bensoesyra är mycket allergiframkallande. Konservering finns i många livsmedel. Det är för att hållbarheten ska längre och undvika vissa brist sjukdomar.

Rönnbär har ett naturligt konserveringsmedel. Det finns även följade konserveringsmetoder:

  • Kemisk
  • Syntetisk
  • Dessa här är konstgjorda konserveringsmetoder och det är samma som den naturliga konserveringsmetoden.

Livsmedelstillsatser

 

  • Berikningsmedel
  • Färgämnen –mera aptitligt
  • Smakämnen – tillsätts i maten
  • Arom ämne
  • Antioxidationsmedel
  • Konsistenssmedel
  • Konserveringsmedel

 

 

Grundsmak

 

  • Salt
  • Surt
  • Beskt
  • Sött
  • Umami: smakar metall

 

 

Berikningsmedel

 

Här tillsätter man antigen fiber, jod- minskar risk för struma (salt), järn eller vitaminer. Det är för att det ska bli yttigare. Många livsmedel får berikningsmedel  t.ex. lätt mjölk, barnmat, mjöl, margarin, juice (järn), alltså magrare livsmedel.  I innehållsförteckningen får man veta var den har produceras. Näringsinnehållet får man veta vad den innehåller.

 

Antioxidationsmedel = livsmedel som inte ska attackeras av syre.

Konsistenssmedel = tillsätter för att skapa konsistent ,behålla en tilltalande yta /glansig yta.

 

Alla tillsatser måste godkännas av livsmedelsverket. Livsmedelsverket har även koll på utländska butiker i Sverige.

 

Främmande ämnen i maten

·        Miljögifter

·        Transport, tillverkning

·        Bly

·        Skruv

·        Bekämpningsmedel

·        Mögelgifter

·        Naturgifter

·        Föroreningar

·        Klorerade miljöföroreningar

·        Läkemedelrester finns kvar vid slakt från djur

·        Östrogen

·        Radioaktiva ämnen

·        Kvicksilver

 

Egenkontroll

 

  • Uppnå goda rutiner
  • Livsmedelshygien
  • Egenkontrollprogram kom under 1990-talet för att skapa rutiner och undvika olyckor även dålig personlighygien.
  • Är det jobbigt att göra en egenkontrollprogram leja bort det till Anticimex

 

Innehåll

    1. städrutiner
    2. rutiner för personlighygien
    3. temperatur kontroll
    4. provtagning

Städrutiner: hur de ska städa i lokalen, vad de städa.

Rutiner för personlighygien: hur de ska bete sig när en kollega har dålig personlighygien. Det är lättare att kunna hänvisa till egenkontrollprogrammet.

Temperatur kontroll: kolla alla ankommande varor, varannan vecka kontroll. Om t.ex. Mjölken har fel grad skicka tillbaka den. Ha täta kontroller under semestern på grund av semester vikarie på restauranger och leverantörer de har ingen vana

Bakteriologisk provtagning: max 2 ggr/ år och det gör av Miljökontoret eller Anticimex. Man kan få tillståndet indraget. I västernorrland finns det en gratiskurs för att göra ett egenkontrollsprogram.

 

 

 

 

 

 


Lammkött

Kokkött/grytkött:

Bog, lägg, rygg, bringa

 

Helstekas i ugn:

entrecote, filé, kotletter

 

kryddor till lammkött: vitlök, citron, färska örter- timjan, salvia, rosmarin

 

 

OBS! Komihåg när ni steker kött i ugnen ha låg temperatur.


Griskött

Kokkött/grytkött:

Bog, halsbit, lägg

 

Helstekas i ugn(förstekas i stekpannan):

Bog, karré,  fläskfilé, skinka(försteks ej), kotletter, ytterfilé, revben,

 

Griskött kryddas med lagerblad,timjan, mejram, ingefära.

 

 


Kokött

 

 

Kokkött/Grytkött:

 

Högrev, bringa, bog lägg, ytterlår,fransyska

 

Helsteka i ugn(förstekas i stekpanna):

 

Fransyska, rostbiff, ryggbiff, entrecote, filé,innerlår

 

 

Köttfärs:

Mald bringa,slaksidan(Magen på djuret-ej inre organet magen)


annorlunda födslar

Varför tycker tidningar om att skriva om gravida föder sina barn i taXi -vägkanten eller annanstans? Vad gör det så intressant att de föder så. Helt ointresserad är jag om sånt. Har tidningar lite att skriva om så det måste fylla ut med sånt skit. Då kan de lägga ner sin tidning

Vintern har kommit

ja, igen .. Igår började det tok snöa hela dagen och det blev vitt på marken igen. Senare på kvällen blev det snöblandat regn. Idag har det små snöat lite. Även regnat lite. Nä nu får det bli en riktig vår! Vem kom på att hela sverige ska ha sommardäck efter 15/4? Säkert någon 08:a på trafikverket ide. Det fungerar ju jätte bra här uppe i norra sverige. Vinterdäck är tillåtit från 1/12-31/3 om det är vinterväg. Mönsterdjup minst 3 mm Dubbdäck är tillåtit 1/10-15/4 om det är vinterväg.

Grekiska köttfärsbiffar

ca 1kg köttfärs
ströbröd
2ägg
50-100g finhackad fetaost
50-100g finchackad soltorkade tomater
grovmalet svartpeppar, finmalet vitpeppar,salt
Blanda allt. Prov stek en liten biff kolla om du behöver krydda mer. Lycka till!

Korsord

Jag gillar att hålla på med korsord. jag prenummera på bra korsord,nybörjarkrysset,lätta krysset,tävla och vinn.vinnarkryss,knep och knep,krysset,kors och tvärs,buslätta,hj bästa korsord. korsord älskar jag. jag gillar korsord som vanligt korsord,anagramkryss,svengelska krysset,bubblaren,bit för bit,rebuskryss,frågekryss,pussel-pussel,kriss-kross,minikrypto,ordpussel,filmkryss,kändiskryss.krypto,yin och yang,kuben. jag fattar inte sudoku och andra japanska korsord. Jag kan hålla på i flera timmar med korsord!

blåsigt

Idag är det blåsigt i Härnösand. Typiskt väder i Härnösand. Värst om ni går genom nybron där är det inte roligt att gå när det blåser. Nybron=bron som går över havet till Lidl-Mcdonalds eller till själva city-torget. Beror på vilket håll du går. Härnösand är en sand stad det blåser sand och grus nästan hela tiden. jobbigt för ögonen.

Svensk snus kan förbjudas i hela EU även i Sverige

Jag har läst på aftonbladet att Sverige kanske får förbjud mot snus i Eu.Nu har Eu blivit full kommligt galna. Snart får inget EU land snusa även Sverige får snart inte snusa. Snuset har funnit i sverige i flera år tionde. Dags för Sverige att gå ur EU. Då bör EU stoppa alla rökning också. Rökningen skadar mer om man tänker på oss som inte röker tex passiv rökning. Rökning luktar och snus har personen i munnen. Det skadar bara den personen som snusar. Låt vi svenskar och andra eu länder röka eller snus om vi vill. Jag varken röker eller snusar själv men nu har de gått för långt. NU ÄR DET DAGS FÖR SVERIGE ATT GÅ UR EU! Snart för bjuder de oss att sjunga vår svenska nationalsången,midsommar,andra svenska traditioner. Vårt kulturarv är på väg att försvinna på grund av EU skitstövlarna. De var ju på väg att stoppa surströmmingen-ångermanländsk tradition. Usch den är faktiskt äcklig med det är vårt kulturarv. Norge har ju klarat sig utan EU. En uppmaning till Norge: Gå inte med EU! Det är det sämsta ni gör. Snart ska väl EU förbjuda våra svenska tändstickor och andra kultur historiska saker! Vänta bara på det..... Skandal att EU får göra så här.

isbergssallad

Namnet kommer från hur de transporterade salladen under 1920-talet . De transporterades med tågvagnar med is. God sallad som man göra mycket med. Isbergssallad är en sort sallat=(Familj med korgblommig växt). Oftast blandas gurka,tomat och majs till isbergssallad . Men vaför inte krydda till det med kokta morötter som är blandat i chili och cayenne och olja-blanda i. Tillsätt gärna rädisor,ruccola,crispsallad, fetaost,soltorkade tomater. Persilja finhackad. Våga prova dig fram!

Hemglass

Oj,vilken himla god glass de gör. Dyr men prisvärd glass. Vi som köper glass på hemglass får hem glassen snabbare och när det är varmt ute är det bra. Då hinner den inte smälta bort. Jag är medlem på hemglass. Poäng på allt. Når vi när upp till 10 poäng får vi bonus check -40kr.  Min favorit glass är glassisar. Bananglassen gillar jag ej påminner om tandläkare-fluor .

Tenny Bigbrother

Oj, suprice att han fick ont i magen igår. Han är ju hypokondriker. Orkar inte snart med hans sjukdomar. Jag märkte inte äns att var borta kl 19.00 på tv 11 när de visa direkt -24-7. Han försvann redan 11.30. Det var jätte skönt att sklippa honom och hans sjukdomar. Skulle vara skönt om han blir nominerad och åker ut. Gud vad jag är less på honom.

koka lax

När ni ska koka lax gör så här: koka upp 1L vatten och fiskbuljong. Tillsätt laxen låt det koka upp igen. Dra från värm,en. Låt det stå 15-20 min.

Sommarkatter

Varför blir en katt sommarkatt? Jo,det är ofta barnfamiljer som skaffar en kattunge och det är barnen som får ta ansvar för det lilla djuret. Efter ett tag tröttnar barnet på den lilla katten och föräldrarna med. Katten kanske börjar bli könsmogen- löper eller strilar. De bor i en lägenhet och katten slängs ut och får inte komma in. Eller det kan hända att katten inte trivs där och börja skita och kissa över allt. Då tröttnar familjen och sparkar ut den. Katter plågas mycket av att vara sommarkatter, inte under sommaren . När hösten och kallt kommer och det är svårt satt hitta föda. Katten blir mer hungrig och tovig. Tillslut så är katten mager och tovig. Den magra katten får det svårt att överleva den kalla temperaturen och slut så går ögonen ner och katten tar sitt sista suck. Katten dör plågsamt! Tänk er för innan ni skaffar katt främst om barn tjatar om katt. Diskutera i familjen först hur det är att ha katt och vad det kostar kattmat och veternärkostnader. Ta reda på hur det är att äga en katt eller hund.. Tänk på att ni föräldrar har ansvaret för djuret inte barnen. Kastrera katterna -både honor och hanar. Bättre att helt kastrera en honkatt de slipper få cancer. Öron märka eller chipmärk era katter!

Hundattacker

Varför blir det så himla mycket hundattacker? Jo,jag tror att folk skaffar hund för att de är nybörjare. De tar ofta en ras som behöver en van ägare. I sverige är det för lätt att skaffa en hund. De borde vara hundkörkort på att äga en hund. Det finns för många farliga raser som inte ska finnas i sverige,bulldog,schäfer(kan bli farlig vid fel ägare),kaukasisk ovtjarka,bullmastiff,dogerman,pitbullterrier mfl. Det finns 13 farliga hundraser.När det händer hundattack då är det hunden som får straffet- Voven får dö och det heter att det var något fel på hundens psyke. Det handlar mer om att ägaren är för nybörjare och vet inte hur de ska handskas med hunden. Då får hunden fel signaler och då smäller det. Det är hundens ägare som har ansvaret för sin hund. Om ni vill skaffa hund börja med en nybörjar ras och gå på hundskola så ni får lära er! Även nybörjarraser kan bli bitare men då ska hundägaren inte skaffa en ny hund efter den dåvarande hunden har gått i attack. Sådan hundägare passar inte ha en hund. Tänk er för när ni skaffar en hund!!!

Minnen

Vad jag längtar till sommaren. Vi får hoppas att vi slipper se snön under maj. Det har hänt att har snöat i maj i Härnösand. 1996 maj snöade det i härnösand då var jag utomlands första gången. Det var en klassresa utan föräldrar/lärare. Det var sista året på gymnasiet. Jag tror att alla åkte med om jag minns rätt. Vi hade det jätte trevligt.Vi var på Zakhyntos(grekisk ö). Oj vad fint det var.Vi bode på ett hotell - Bluewaves.
Vi tog en båttur och fick se sköldpaddor. Gissa vad de gjorde-parade sig. ha ha.. Kul att se på ... Där träffaffade jag hund-brun som var galen i mig. Djur älskar mig. Så här såg hunden ut. Mycket snäll hund . Han la sig hos mig och nästan somnade. Ni ser även utsikt från ett av hotellrummen. Anna syns med.

Snöar i Härnösand

ja,ha nu är det vinter igen. Snöar igen. Typiskt april väder. Hur kan bilförare köra som galningar när de har sommardäck på sina bilar fast det snön vräker ner. Har de året runt däck alla bilister?

Bigbrother förlovning och giftemål

Nu har Marcelo och Annica slagit till i BB-huset nu är de förlovade. Samtidigt söker BB ett par som vill gifta sig i BB-huset. Ni måste vara över 20 år. Hur det ska gå till undrar jag. få vi se hela bröllopet eller bara delar av det.. Det lär vi få se. Skulle ni gifta er i BB-huset?

kokosbollar

2 äggvitor vispas till hårt skum. sedan 9dl socker ,½dl florsocker,3 dl kallvatten,3 msk gelatinpulver,3dl kokhett vatten. blanda allt. rulla sedan i valfritt tex choklad och kokos

Gammaldags fruktsallad(julrecept)

Bilden kommer ifrån ICA -kuriren: det hr behöver du: 6-8 port. 2 apelsiner,2 äpplen,2 päron,2 bananer,300g vindruvor,6-8 daddlar,6-8 fikon,25g hackade hasselnötter   skala apelsinen och skiva den. dela dem sedan i bitar. skala och skiva bananerna. skär päron och äpplen i tärningar. vindruvorna delas ta ur kärnorna. fikonen skärs i små bitar. daddlarna ska kärnas ur. blanda allt i en skål och strö över nötter. Tips! lägg mandlar och fikon i varmt vatten några minuter innan ni gör sallad -de blir mjuka då.

Frivisning till hela sverige via vanlig antenn

Nu under dessa datum kan ni "alla " svenskar se gratis tv från Boxer. Det gäller inte vi som är redan kunder hos boxer men det gör inget för mig. Ni får se gratis från och med 6/4-20/4-12 passa på se hur marknätet fungerar. Jag tycker det fungerar jätte bra. Har haft boxer sedan januari 2005.

Råd om kyckling

Viktigt god hygien när ni hanskas med kyckling. Allt rent -skärbräda+kniv+händer! Använd gärna desinfektionsmedel på skärbrädan när ni har diskat klart den och ta en ren pappersduk och torka av efter ni har sprayat desinfektionsmedlet.
Innan stekning i ugn för stek kycklingen i stekpannan och krydda på. Stek i 200gr i ca 45 min. Pensla den under stekning i ugnen. Komihåg håll allt rent när ni hanskas med kyckling! Saffransås/currysås/svampsås är gott till kyckling. Även curry/saffrans ris.

Pasta sallad med gräddfil

Penne pasta(kokt),tärnad tomater, gullök, strimlad paprikor, fin hackad persilja(eller annan ört ni gillar), kryddor: svart och vitpepper,salt, lökpulver(ev vitlökspulver), oliver(svarta), purjolök, finhackad gräslök,gurka -tärnad (ta bort det blöta fröna)gräddfil ...blanda allt och smaka av!

pasta sallad

Penne pasta kokt,strimlad soltorkade tomater,balsamvinäger ,matolja,kryddor,basilika blad(hela),feta ost, blanda allt och smaka av!

Äggsallad

Tärnad kokt ägg. tärnade tomater, halv månar gurka, majs (ej kolv,mini), isbergsallad,rädisor,hackad persilja, plocksallad, ruccula sallad, tärnad paprikor(olika färger). Blanda allt och tillsätt Rhode dressing.

grekisk sallads dressing

blanda jungfruolivolja, ny pressad citron saft, oregano,svartpeppar,vinäger. Smaka av!

Örtasgårds dressing

Finhacka färska kryddor(lökpulver,senapsfrön,persilja,rosmarin,basilika,koriander,merjam,oregano,paprika och andra kryddor)
gräddfil
salt och pepper
1 tsk dijonsenap
Blada allt och smaka av!



Extra stark sallads dressing

Blanda matolja,chilipulver,cayenne peppar,salt,svartpeppar,vinäger. Krydda så stark ni vill ha den! Hot dressing blir det. Använd gärna mexicansk grillkrydda också.
Byt ut matolja och vinäger mot gräddfil och chilisås och blanda i följande kryddor: chilipulver,cayenne peppar,salt,svartpeppar, santa marias mexicansk grillkrydda

Italensk sallads dressing nr2

Blanda matolja, nypressad citronsaft, pressad vitlök,salt och svartpepper, torkad oregano,vinäger. Smaka av !

enkel sallads dressing

Ta matolja /raps olja och tillsätt Italensk salladskrydda. Om ni vill ha vitvinsvinäger till så kan ni blanda det i oljan och kryddan. Man utesluta vitvinsägern. Bästaq italenska kryddan är från märket Santa Maria eller kryddhuset. Kryddhuset märke finns på dollarstore(Härnösand),Överskottsbolaget(sundsvall)

sallad

Klyft tomater, olika färger paprikor tärnad,feta ost,soltorkade tomater-strimlade hela oliver, matolja, vitvinsäger. Blanda allt och prov smaka!

Gurksallad

skär gurkan i fyra triangel bitar (tunna). Tänk er en skiva och klyv den så den blir fyra trianglar. Finhackad rödlök, finhackad persilja, matolja,vitvinsvinäger. Blanda allt och smaka av ! Tillsätt lite socker(ej mycket)

Annorlunda Tzatziki

skölj gurka och ta ur stjärnorna och riv gurkan.(salta gurkan lägg gurkan i en sil och låt det rinna av. Sedan avrinnade är klart tillsätt naturell yoghurt/cremefraiche, vitlök, kryddor. tillsätt majs (ej kolv/mini majs. blanda hiop allt. Smaka av!

Ärtsallad

Blanda i Olika sorters ärtor och tärnad tomater, soltorkade tomater strimlad,majs,gräddfil, svartpeppar,vitpeppar, lökpulver,salt,gullök. blanda allt. Smaka av!

kryddor till potatissallad

Använd grovmalen svart peppar,finmalen vitpepper,salt,grillkrydda,dijonsenap,kapri. Eller prova någon av era favorit kryddor!!! varför inte chili så ni hetar upp potatissalladen lite i smak.

Annorlunda Potatissallad

Denna potatissallad passar till grillad kyckling : Kokt tärnad potatis, Majs(ej kolv/mini) , dijonsenap 1-2 msk, russin, Olika färger paprikor finstrimlad/tärnad, gräddfil, saffran/curry, tomater i klyftor, finhackad persilja, svart peppar,vitpeppar,salt. Purjokök-strimlad. Blanda allt och smaka av!

potatissallad

klyfta kokta pärer/potatis. strimlade soltorkade tomater , feta ost,olja,svartpeppar,salt,vitvinsvinäger,gröna hela oliver. fin strimmlad röd paprika hela blad av dragon/basilika. Välj vilka krydd blad ni gillar. smaka av och krydda mer vid behov!

potatissallad

kokt tärnad pärer(potatis). finhackad dill, tomat klyftor,svart peppar,salt, vitvinsvinäger, matolja. Blanda allt. strimlad rödlök. Smaka och krydda mer vid behov!

Potatissallad

Kokt tärnad potatis. Cremefraiche+ majonäs,finhackad purjolök,strimlad röd paprika  svart peppar,salt,vitpeppar,persilja finhackad, (ev Kapris om ni gillar det),grillkrydda, lite lökkrydda, ta i lite vitlökspulver om ni gillar det. Blanda allt och prov smaka ! Krydda mer om ni vill-efter behag..

Grilla

Snart börjar folk att grilla. Sista april kommer att folk att börja grilla om ni inte har redan börjat. Gott med grillat. Entrecote är väldigt gott att grilla och helst ska det ha varit marinerat förre. Potatissallad hör ihop med grillat. Mums! Mums! Sätt fart svenska folket och börja grilla!

Slut på påsken

Denna dagen är sista dan för många att vara ledeig. Varför väljer folk att resa hem den här dan ?Ni kunde ha varit hemma hela påsken och haft det skönt hemma och slippa allt stress att resa hem. I kväll ska jag se alcatraz på tv4 dubbelt avsnitt får se bigbrother kl 2.00. Eller reprisen på tisdag kl18.00. Skönt att påsken är slut! Fick ingen apotekarens påskmust!

Matkultur i Ångermanland

Som jag har berättat tidigare surströmming. Sedan har vi ju Kams- kornmjöl kokas och äts med stekt fläsk och mesesås (från getmese). Tunnbröd.Ni känner igen Gene tunnbröd från ö-vik.Norrlands guld ölen kommer ursprungligen från sollefteå.  Zeunerts finns i sollefteå uppköpt av kopparbergbryggeri. Zeunerts trocadero är kanon god.

Hamnkrogen Härnösand

När ni kommer till Härnösand ska ni gå till Hamnkrogen. Hamnkrogen är den bästa matkrogen i den här stan. Trevlig personal och nära havet. Mysigt ställe.  Fint under sommaren ni kan sitta ute och äta.

Tidningen Nya Norrland

Nya norrland delades ut i Ådalen-ångermanland under 1907-1999. förkortas NN. Sedan slogs NN och VA(Västernorrlansallehanda) ihop  för att spara pengar. Numera heter tidningen tidningen ångermanland förkortas TÅ.  NN var socialdemokratisk dagstidning. Moderat var VA. Sedan slogs TÅ ihop med ÖA(örnsköldsviksallehanda ) och blev allehanda. Se länken här: http://allehanda.se/start/harnosand

Ångermanländsk landskapsmat

Ja vad tror ni surströmming. (Örtmarinerad skeppsmalen lax med makalös fruktsås)surströmmingklämma,Laxlåda med surströmming. Kolla in den här länken om surströmmingens historia. http://www.surstromming.se/historia-skroll.htm

Fy fan för surströmming. äter inte sånt. Bara lukten dör man ju av.

påskmaten

Förr var det vanligast med ägg och kött. Numera finns det lax, janssonsfrestelse och böckling,sill på påskbordet. 19.00-talet var det vanligaste med lammkött. Det är olika från landskap vad man har på påskbordet.  Julmusten tihör påskbordet också. Njut nu av påsken!

Påskafton

idag är det påskafton. Tråkigt på teven är det. Idag äter vi svenskar godis och ägg som bara den. Vi äter så vi spricker och får ont i magen. Svenskarna har aldrig sett mat så då måste vi äta hur mycket som helst. Jag har inte ätit ett ägg än och kl är 17.01. Vi får se om jag äter ägg idag. Ingen apotekarens påskmust har vi. Det var droppen att vi inte har någon apotekarens påskmust. den är bäst och godast. Ingen påsk utan denna must.. fy nygårdas must bläää...bläää.... Vilket djur är ljungels sämsta bilförare?

Bearnaise såsen-restaurang receptet

Förtydla vad menas med 3L såsbas i bea. Tillsätt inte allt på en gång. Bara lite i sänder. Det ska i 3 L såsbas i såsen.Om ni tar allt på en gång så får ni problem. Då skärs den och ni får börja om.

Påsk i andra länder

Det skulle ha varit rätt intressant hur de firar påsk i andra länder än i Sverige. Firar de påsken? Vilken påskmat äter de? Norden firar ju garanterat påsken. Jag tänkte snarast på afrika,kina,europa,asien, och andra delar av världen. Vi i Sverige äter ägg,godis,lamm,kyckling, lax,skinka,rödbetssallad,gravlax-röktlax,köttbullar,skagenröra och mer. Precis som andra helger tex jul, midsommar m.fl. Självklart påskmust!

Bigbrother nomineringen

ja, nu blir det spännande vem kommer få stanna kvar på söndag. Nominerade är Hanna P,Marcel,Jennifer,Rodney. Hoppas Marcel åker. Han är dryg skitstövel. Han älskar tydligen att påhoppa och mobba folk. Att en sådan får jobba med barn. Han skulle passa i det hårda militär livet så han skulle få lite vet i skallen. Han behöver grillas och psykas ner totalt så han fattar själv att han har betet sig som ett svin. Fy fan för sådan person. Hade jag varit Hanna J skulle jag ha gett honom en smäll på skäften. oavsett om jag hade blivit straffad av BB. Att inte BB slänger ut den idoten. Jag tycker att han är svin som ska sättas på sträng militär skola och tryckas ned!

Skärtorsdag

Denna dag blir det kortare arbetsdag för många. Ta det lungt i trafiken komihåg att ni ska komma hem helskinnad. En har redan dött i påsktrafiken. Denna helg kommer vi svenskar äta ihjäl oss i ägg,godis m.fl. Jag gillar apotekarens påskmust. Ingen har köpt det hem. Bara Nygårdas påskmust usch fy ingen god. Isåfall måste jag cykla in 5km till stan och till lidl/hemköp/tempo. Finns inte på coop. Lat är jag. Jag ska ju in på tisdag till försäkringskassan med aktivitetsstödsblanketten. Få se vad jag gör under påskhelgen!

GLAD PÅSK

Här ser ni min dåvarande katt som blev lite påskfin. Ta det lungt i påsk med spriten! Ta inte alkohol när ni kör bil.

Äkta beanaise sås-restaurang recept

 

30 äggulor-vispa gulorna hela tiden.

Tillsätt såsbas under vispning-lite i sänder

Även röd vinäger under vispning-lite i sänder

3 L såsbas

tillsätt sedan finhackad persilja och estragon(dragonblad i vinäger,cayenepeppar,körvel,salt

 


Dressingar

Rhode dressing

 

Chilisås

Creme fraiche

Lökkrydda

Grovmalen svartpeppar

Salt-lite

Blanda allt

 

 

Curry dressing

 

Curry och ananasjuice blanda allt i en skål

Creme fraiche

Majonäs

Blanda allt


Hamburgar dressing

 

Finhackad rödlök

Bostongurka

Chilisås

Creme fraiche

Lökkrydda

Blanda allt krydda med salt,vitpeppar.

 


Gånsvikslax

 

 

1st lax sida utbenad. Krydda med citronpeppar

1L grädde

Fiskbuljong

 

Koka upp grädden och buljongen. Krydda lite. Ugn ca 15-20 min

 


Skagen röra

 

 

Rödlök finhackad

Räkor finhackad

Majonäs liten klick

Creme fraiche liten klick

Cayene peppar

Salt

Blanda allt i en skål


Special kotlett

 

4 port

 

4st kalv/fläskkotletter

2msk smör/margarin

salt

vitpeppar

4 skivor ananas

1 strimlad paprika

½ -1tsk gurry

1dl vitt vin/buljong med några droppar citronsaft

 

Stek kotletterna  gyllenbruna och salta ,peppra med vitpeppar.

Lägg dem på ett fat och lägg dit en smörvärmd ananasskiva. Och några strimlad paprikor på varje kotlett.

Smält en smörklick i stekpannan,låt curry fräsas upp och spä över vinet/buljongen med citronsaft.

 

 


Snöat i Härnösand igen!

idag har det snöat i härnösand. Redan aprilväder. Jag var inne i stan och gick till coop forum fy fan(ursäkta ord valet) vad folk det var. Folk är ju som galningar handlar över 1700-2000kr bara för påsken. Okej går ju bra om de har jobb. Men arbetslös kan inte göra det då har man inga pengar kvar då. Jag handlade min favorit dricka wasa trocca och lösvikt godis. Inget annat blev det.

Gräddbräserad curryströmming

 

6 port.

 

1½kg strömming

1 1 kkp rågmjöl

2 dsk curry

1 rågad tsk salt

50GR margarin

2DL vatten

1 fiskbuljongtärning

1dl tjock grädde

2msk strimlad paprika kons.

1 knippa dill

 

strömmingen rensas,benas ej. Några strömmingar åt gången skakas i en papperpåse med mjöl,curry och salt.brynes lätt ca 1 minpå var sin sida i margarin och lägges i eldfast form. Tärningsbuljongen och grädden kokas upp och hälls över strömmingen som sedan bräeras uner lock i 5 min. garnera med dillkvistar och paprikastrimlor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Pistaschbananer

 

4 port

 

4 bananer

4 msk socker

50gr pistaschnötter

 

apelsin grädde:

2dl tjock grädde(uppvispad grädde med hård skum)

4 msk färskpressad apelsin saft

vanilj socker

 

dela bananerna på längden och lägg dem med snittytan uppåt på ett smort eldfast fat. Sockra på varje halva och sätt in fatet i het ugn ca 175gr, till sockret har smält och ytan fått vacker färg. Strö över pistaschnötterna när fatet tas ut från ugnen. Servera sedan bananerna med iskall apelsin grädde.

 


Marängsviss med druvor

 

4 port

 

8-12 marängkransar

3dl tjock grädde

1 tsk socker

3hg vindruvor

½ hg söt mandel

 

Vispa grädden med sockret till hårt skum. Skålla och flaga mandeln samt rosta den lätt. Varva maränger,grädde och halva vindruvor . Så det blir en pyramin. Garnera med vindruvor och flagad,rostad mandel

 


Gratinerat sillfat med tomat

 

4 port

 

1 stor urvattnad islandssill

2 purjolökar i ringar

8 kokta skivade potatisar

1 burk skalade tomater

3 msk smör/margarin

1msk skorpmjöl

dill

 

filea sillen och skär den i ca 1 cm stora bitar. Fräs purjolökringarna i den del av smöret. Bottna sedan ett eldfast fat med tunna skivad potatisskivor och arrangera sill, purjolöken och väl avrunna tomater i rader på potatisbädden. Sikta lite skorpmjöl över hela och lägg på några smör klickar. Gratinera i stark ugnsvärme 275 gr ca 10 min. Gratinera med dill


Fisk i ugn

 

4 port.

 

1 stort paket djuptfryst kolja/torsk

1 tsk salt,vitpeppar

1msk smör/margarin

 

Sås

1dl tjock grädde

1dl tomatpuré

1 rivet äpple

1 liten riven lök

1 strimlad paprika

 

Garnering

Dill

 

 

Lägg fiskblocket på ett välsmord eldfast fat. Krydda pepprar och salt och klicka på lite smör. Sätt in fatet i ugnen i 225 gr i ca 20 min. blanda ihop alla ingredienserna till såsen och bred den över fisken. Grädda ytligare 20 min. Garnera med dill.

 

 


var mat/bakverks bilderna kommer ifrån

Alla bilder på mat och bakverk kommer ifrån Hemmetsjournal recept kort. Tyvärr vet jag inte året på dessa k

Makrillåda

2 rökta makrillar
2 skivade bananer
2 skivade tomater
knappt t sk curry
vitpeppar,lite salt
2 dl tjock grädde
Granering:
Dillkvistar
Rensa och filea makrillen,ta bort alla ben och lägg den i en smord eldfast form. täck med banan och tomatskivor. krydda och häll på grädden. Klicka på lite margarin och ställ formen i medelvarm ugn tills rätten får färg. Garnera med dillkvistar. Kokt  Pärer till  (norrlänsk ord för potatis).

Halvmånar

2½ hg smör /margarin
1dl socker
1 äggula
6dl vetemjöl
Fyllning:
Äppelmos
Pensling och garnering:
Uppvispat ägg,hackad sötmandel
rör smör och socker poröst och tillsätt äggulan. blanda ner mjölet och arbeta iop degen. låt den vila en stund i kylen. kavla ut den ganska tunn ,tag med runt mått ut kakorna och lägg på dessa en klick äppelmos. vik sedan kakorna nätt och jämnt i kant,lägg dem på smord plåt,pensla med lätt uppvispat ägg och strö på hackad mandel. Grädda kakorna ljusgula i 225gr ,ca 8 min

Tomat knyten

½ burk kons.tomater
½tsk salt
1/4 tsk basilika
1hg bacon klippt i strimlor
Deg:
5dl vetemjöl
250gr margarin
125gr riven ost
½tsk salt
1 msk vatten
degen blandas som en pajdeg.utkavlas efter nedfrysning och sporras i fyrkanter. på varje fyrkant lägg en avrunnen,konserverad tomat ,som är kryddad med salt och söndersmulad basilika,som vikes och gräddas o medelvarm ugn tills de blivit ljusgula ,20-25 min.

Bilder på Marängknyten och polska rabarber kakan


Strutar med bär och Grädde

 

2ägg

1½ dl siktad florsocker

1½ dl vetemjöl

 

Fyllning:

3dl tjock grädde

färska bär

 

 

vispa ägg och socker helt lätt. Blanda ner mjölet och rör smeten slät. Smörj några plåtar väl och dofta över dem med vetemjöl. Bred ut smeten i ganska stora ,runda,tunna kakor,som gräddas vid 250gr tills de är gulbruna ca 5 min. lossa kakorna försiktigt från plåten och forma dem omedelbart till strutar.Fyll strutarna innan servering och njut!

 


Annorlunda marängsviss

Det här passat till barnkalas/efterrätter/skolbespisning/restauranger med fredags desserter.
Vispa upp 1-2L grädde.Sockra grädden lite lätt-lagom. Klicka ut det på en långplåt/bleck hela plåten ska vara fullt med grädde ca 3cm hög kant. Tillsätt maränger. Gärna skivade jordgubbar. Skivade bananer. Sedan spruta på med chokladsås/kola sås. Barnen kommer att älska det här!!!

Rädisa sallad

Skölj rädisorna och skiva dem i tunna skivor. Tillsätt tärnad fetaost och finhackad persilja. Blanda allt ! Vips så har ni en god sommar sallad.

Koka ris

Överkokt ris är inte så gott. Skölj riskornen innan kokning. Då tar ni bort smuts och det klibbar inte så mycket. lättsaltat vatten och grönsaksbuljong. följ rispaketets koktid ca 10-20min. Om ni vill ha kraftigare smak av riset kan ni fräsa kornen i fett innan kokning. Färga riset gult med saffran/gurkmeja det är gott till fisk,skaldjur och -höns /kycklingsrätter. Ris kan blandas med ärtor och paprika tärnor blir lite färg på riset. Ni kan även använda purjolök eller annan grönsak.

Marinera kött

Marineringen gör att köttet blir mört,saftigt och aromatiskt.Hållbarheten ökas .Marinad kan bestå av öl,svagdricka,torrt vin tillsatt med lite vinäger. Kan använda sur mjölk.

Ge färg och smak åt bakverk

Piffa till smörkrämen/florsockerglasyren med att tillsätt rivet skal och några droppar färskpressad saft av blodapelsin.
Rivet apelsinskal kan tillsättas sirap. Det kan användas till smaksats till skorpor,hembakade matbrödet.
färga upp era bakverk med karamellfärg.
Ni kan använda också blommor men använde de som går att äta. Sätt fantasi i gång och prova er fram!

Polsk rabarberkaka

receptkort från Hemmets journal
1hg smör/margarin
3dl socker
1ägg
1½dl gräddmjölk(blanda lika grädde och mjölk)
3 dl vetemjöl
1tsk bakpulver
3-4 späda raberstjälkar
Rör smör och socker poröst. tillsätt ägget tillsammans med gräddmjölken och sedan mjölet blandat med bakpulver. häll smeten i väl smord och bröad form. skär oskalad späd rabarber i ungefär 2 cm långa bitar och stick ner dem i smeten. grädda kakan i 175 gr ,ca 50 min.

RSS 2.0